Gambar Hiasan
Salam kepada cucu-cucu sekalian... Masa nenek muda-muda dulu kan, nenek tak berapa nak suka menyibuk kat dapur tau... Nenek pemalas jugak laa dulu tapi biasalah orang pompuan kan, kena lahh rajin ke dapur... Kalau tidak, tak laku plak...
Mesti ramai cucu-cucu di luar sana yang suka sangat makan Nasi Ayam Hainan... why not cucu-cucu sekalian cuba masak sendiri? Hehehe... Nanti kalau dah cuba, inform nenek yek..!!
Hari ni Nek Kiah nak berkongsi satu resepi yang nenek belajar daripada kawan nenek dulu...
Ramuan untuk nasi
- 3 cawan beras (cucu boleh gunakan sebarang jenis b eras...)
- 3 cawan air rebusan ayam (boleh dilebihkan sedikit kalau cucu pakai beras basmathi)
- 2 sudu besar lemak ayam
- 2 batang serai (dititik)
- 3 ulas bawang putih (dihiris)
- 3cm halia (diracik)
- 2 helai daun pandan - untuk mewangikan nasi tu...
Ramuan untuk Ayam Hainan
- 1 ekor ayam saiz sederhana
- 3cm halia (diracik)
- 4 ulas bawang putih
- 1 sudu teh garam
- 10 biji cili merah (dibuang bijinya)
- 2cm halia
- 5 ulas bawang putih
- 2 sudu besar air rebusan ayam
- 1 sudu teh cuka
- Garam secukup rasa
- 10cm halia
- 5 ulas bawang putih
- 1/2 sudu teh garam
- 1/2 sudu teh cuka
- 2 sudu besar minyak bijan
- 1 ulas bawang putih dimayang halus
- 1/4 cawan kicap cair
- 2 sudu besar gula
- Sedikit campuran air rebusan ayam
- 1 mangkuk air rebusan ayam
- 1/2 kiub pati ayam
- Garam secukup rasa
- Daun sup & bawang goreng
- Salad
- Timun
- Tomato
- Bawang Goreng
- Daun Sup
Cara Membuatnya
- Mula-mula sekali, basuh ayam sebersih-bersihnya dan rebus ayam itu bersama ramuan yang nenek sebutkan tadi. Aik?! Lupa ke? Hishhh... Garam, halia & bawang putih laa... Pastikan cucu-cucu semua rebus ayam tersebut dengan api yang perlahan supaya ayam tersebut masak dengan empuknya. Kalau tak, memang nak kena hempuk laa gamaknya.
- Bagaimana cara nak tahu ayam tu dah masak? Biasanya ayam akan masak dalam masa 25-30 minit dan boleh gunakan chopstick untuk cucuk ayam tersebut. Kalau rasa-rasa senang jek nak tembus, dah masak lah tu maknanya.
- Sementara menunggu ayam tersebut masak, kita buat buat sambal cili dulu. Ambil lada merah dan belah dua memanjang, bukan menegak dua cmtuh tapi memanjang. Ini supaya mudah cucu-cucu nak buang bijinya nanti. Kemudian masukkan ke dalam mesin pengisar bersama bahan-bahan yang lain dan kisar sehingga lumat.
- Kemudian, cucu-cucu buat plak pati halia dengan masukkan semua bahan-bahan ke dalam mesin pengisar dan kisar sehingga lumat.
- Dan akhir sekali, sediakan sos kicap untuk dicurahkan ke atas ayam nanti. Caranya campurkan kesemua bahan-bahan yang disediakan.
- Ok, kalau rasa-rasa ayam yang direbus tadi sudah hampir masak, tutup api dan biarkan ayam tersebut di dalam rebusan tadi dalam 15-20 minit. Angkat ayam tersebut dan biarkan ia berehat sebentar. Ingat..!!! Jangan dipotong ayam tersebut ketika masih panas. Ini untuk mengelakkan ayam tersebut daripada pecah ataupun berkecai.
- Rehatkan ayam tersebut dalam masa 3-5 minit dan cucu-cucu akan nampak minyak keluar daripada ayam tersebut. Masa ni sangat sesuai kalau cucu-cucu sekalian curahkan sos kicap tadi supaya dapat meresap ke dalam ayam tersebut.
- Sekarang, kita masak nasinya pulak. Mula-mula, panaskan kuali dan bila kuali sudah mula panas masukkan lemak ayam atau kulit ayam dan sedikit mentega. Goreng lemak tersebut sehingga sedikit garing dan pecah minyak. Kemudian, keluarkan lemak ayam tadi dan masukkan halia, bawang putih dan serai. Tumis sehingga naik bau dan masukkan beras. Tutupkan api dan gaul beras tersebut sehingga rata. Kemudian, masukkan beras tersebut ke dalam rice cooker dan masukkan air rebusan ayam bersama daun pandan.
- Untuk penyediaan supnya pula, lagi senang. Ambil air rebusan ayam tadi, masukkan 1/2 kiub pati ayam dan garam secukup rasa. Taburkan daun sup dan juga bawang goreng.
- Sekarang boleh lah dipotong ayam tersebut dan dihias bersama salad, hirisan timun dan juga tomato. Curahkan sos kicap tadi ke atas potongan ayam secukup rasa mengikut kesukaan.
- Apabila nasi sudah masak, taburkan bawang goreng ke atasnya dan sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment