Wednesday, 20 April 2011

Resepi 6 : Gulai Tempoyak Ikan Kembung

Gambar Hiasan
Good evening cucu-cucu sekalian...!! How are you..? Hope you are sooo fine... This evening Nek Kiah want to share with uols a delicious recipe for dinner. Hope you like it and please share it with others who might like it as well or you guys can ask them to visit my blog anytime they want.. maybe they want to look for other recipes as well...

Arrrggghhhhh, terbelit lahh lidah nenek nak menyebutnya.... Dah, jom belajar resepi nih...


Bahan-bahan
  • 1 kg ikan kembung (di potong dua)
  • 1 ikat taugeh kasar
  • 1 cawan tempoyak
  • 1 batang serai
  • 10 biji cili padi
  • 1 bawang besar
  • 1 inci kunyit hidup
  • Garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya
  1. Mula-mula sekali cucu kisarkan bawang besar, cili padi dan kunyit hidup sehingga lumat. Kemudian masukkan bahan-bahan yang telah dikisar nih ke dalam periuk bersama serai yang telah dititik. Tunggu hingga kuah mendidih.
  2. Kemudian cucu-cucu boleh masukkan tempoyak yang telah dibancuh dengan sedikit air supaya tidak terlalu pekat. Kadang-kadang tempoyak tu rasa agak masam mungkin sebab dah lama, so cucu pandai-pandai laa balance-kan dengan garam & gula yek...
  3. Bila kuah gulai sudah mendidih, cucu masukkan ikan yang telah dicuci ke dalam periuk. Kalo cucu teringin nak gunakan ikan lain pun boleh, ikan bilis pun boleh kalo dah sengkek sangat... huhuhu....
  4. Apabila kuah sudah mendidih, cucu masukkan lah taugeh kasar dan terus tutupkan api. Ini kerana taugeh tidak perlu dimasak lama, kuah yang mendidih tu akan membuatkan taugeh tu masak.
  5. Atau pun cucu-cucu boleh masukkan dengan sayuran lain seperti belimbing yang kecik-kecik tuh...
  6. Gulai tu dah sedia untuk dihidang bersama nasi dan ulam-ulaman.
Simple kan..? Apa lagi, try laa nanti yek...  =)

Malaysia Web Hosting

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The Obscura Cafe