Gambar Hiasan
Tapi nenek tetap nak kongsi resepi jugak dengan cucu-cucu sekalian. Kali ni untuk dinner atau bagi sesiapa yang tak faham bahasa omputih tu, dinner bermakna makan malam, nenek nak kongsi resepi Udang Masak Serai Wangi. Sedap tau resepi nih, kalau dah cuba inform nenek yek... Daaa...
Bahan-bahan
- 600gm udang harimau - digoreng separuh masak
- 4 batang serai
- 100gm cili kering
- 100 gm bawang merah
- 100gm cili merah
- 70gm bawang putih
- 70gm halia muda
- 3 sudu besar pati asam jawa
- 30gm belacan bakar
- 100gm pati santan
- Garam dan gula secukup rasa
- Ok, sekarang ni cucu-cucu kena kisar dulu serai, cili kering, bawang merah, cili merah, bawang putih dan halia muda sehingga lumat. Tuangkan sedikit air dalam blender tu yek tapi jangan sampai cair sangat. Nanti masa menumis, ramuan tu jadi kurang garing dan pucat.
- Bila dah lumat semua bahan-bahan yang dikisar tadi, cucu-cucu boleh arr tumis sehingga naik baunya. Masa ni baunya memang harum mewangi lahh, nenek pun dah terkecuq dah ni. Slurrrppp..
- Setelah naik baunya, masukkan sedikit air asam jawa dan sedikit santan cair. Cucu-cucu kena masak kuah tersebut di atas api yang sederhana yek sehingga kuah menjadi pekat.
- Kemudian, masukkan lah udang-udang yang telah digoreng separuh masak tadi bersama sedikit santan lagi. Tidak lupa jugak garam dan gula secukup rasa yek..!
- Masak sehingga udan-udang tadi bertukar menjadi empuk.
No comments:
Post a Comment