Thursday, 21 April 2011

Resepi 8 : Mee Bandung Muar (Resepi Asli Muar)

Gambar Hiasan

Haaaa... Inilah resepi yang nenek nak kongsi dengan cucu-cucu semua...!! Saje jek bikin gempak, nenek baru jek belajar pasal backlink tadi... Tu yang nenek try buat backlink kat entri sendiri... Huhuhu... Kire berjaya laa jugak kan..?

Ok, resepi ni nenek dapat daripada kawan nenek... Nenek sibuk dok tanya sana-sini nak dapatkan resepi nih... bukannya apa, hari tu nenek gi dinner kat Seksyen 9, Shah Alam kat Restoran Selera Kampung. Nenek pun order Mee Bandung Muar, punye laaa sedapp kuah yang dia buat...

Nak tau cara membuatnya..??


Bahan-bahan
  • 1kg mee kuning
  • 10 tangkai cili kering (dibuang biji dan direbus)
  • 1 labu bawang putih (diketuk)
  • 5 biji bawang merah
  • 1/2 cawan udang kering (direbus dengan secawan air)
  • 1/4 cawan kacang tanah (digoreng dan ditumbuk)
  • 1/2 cawan udang hidup
  • 1 cawan daging rebus (dipotong nipis)
  • 1 cekak sawi, diptong anggaran dalam 1 inci (ikut suka cucu lah nak banyak mana pun)
  • 1/4 kobis (dihiris kasar)
  • 3/4 cawan gula pasir
  • 3-4 cawan air rebusan daging
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 5 biji telur
  • Garam dan gula secukup rasa
Note :
  • Cucu-cucu boleh letak perencah-perencah lain seperti daging ayam, fish balls, sotong, tauhu mengikut kesukaan yek... nenek tak kisah pun kalo cucu-cucu nak adjust ikut tekak masing-masing.
  • Mee bandung asli tidak mengandungi apa-apa yang rasa masam. So, janganlah masukkan tomato puri, tomato sos/ asam jawa bagai. Ini akan merosakkan keaslian rasanya. Tapi kalo korang pandai-pandai modify rasa dengan benda-benda tu, suke korang laa yek...
Cara membuatnya
  1. Mula-mula, kita sediakan bahan-bahan untuk ditumis dulu. Kita blend cili kering, udang kering dan air rebusannya, kacang tanah, bawang putih, bawang merah dan juga gula. 
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar tadi sehingga naik bau. Ingat, jangan tumis sampai garing tau, nanti gelap plak kuahnya nanti... tak berselera plak korang atau laki korang nak makan... Huhuhu...
  3. Kemudian, kita masukkan sos tiram, udang dan daging rebus ataupun korang ada benda lain yang nak dimasukkan pun boleh masukkan time ni.
  4. Kemudian, kita masukkan batang sawi dan air rebusan daging. Biarkan di atas api sederhana sehingga kuahnya menjadi pekat.
  5. Last sekali, barulah kita masukkan telur ikut berapa yang cucu-cucu suka tapi agak-agak lah yek.. Bagi yang lebih suka gunakan telur rebus, pun boleh jugak...! No probs wahai cucuku...
Ok, ni dah siaplah kuah Mee Bandung Muar nih... Makan mee bandung nih tak sedap kalo taruk semua sekali dalam periuk... Nanti semuanya mengembang..! So, cucu-cucu kena bancuh semangkuk-semangkuk ikut portion banyak mana yang cucu larat nak makan yek...

Kalo ikut style Nek Kiah, biasanya nenek celurkan mee kuning dan daun sawi tu pastu letak cantik-cantik..!

Sluuurrrpppp...!!

Malaysia Web Hosting

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The Obscura Cafe