Thursday 21 April 2011

Resepi 7 : Kuih Lapis 1Malaysia


Good morning cucu-cucu sekalian...!!! Hari ni nenek nak berkongsi resepi Kuih Lapis 1Malaysia untuk sarapan pagi ataupun untuk minum petang pun boleh jugak. Ikut suka cucu-cucu nenek laa nak buat time bila yek... Kalo rajin, buat lah untuk suami dan keluarga yang tersayang...!

Jom sharing kat sini.


Bahan-bahan
  • 920ml santan pekat
  • 400ml santan cair
  • 300gm gula pasir
  • 4 helai daun pandan
  • 150gm tepung beras
  • 150gm tepung kanji
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 sudu teh esen ros
  • Sedikit pewarna merah yang dibenarkan
Cara membuatnya
  1. Mula-mula sekali cucu kena masak santan pekat bersama gula dan daun pandan sehingga mendidih. Hurrmmm, masa nih bau daun pandan saja dah buat cucu-cucu sekalian terliuq. Bila dah mindidih, biarkan santan tersebut sejuk sebentar.
  2. Kemudian santan cair, tepung beras, tepung kanji dan esen ros dikacau hingga rata. Bila adunan santan pekat yang dimasak tadi dah jadi suam-suam kuku, cucu-cucu campurkan kedua-dua adunan santan nih.
  3. Kemudian, bahagikan adunan yang telah disatukan kepada 2 bahagian di mana 1 bahagian cucu-cucu boleh letakkan sedikit pewarna merah. Hasilnya, cucu-cucu akan ada 1 bahagian berwarna putih dan 1 bahagian berwarna merah jambu.
  4. Kemudian dikukus selapis-selapis sehingga abis adunan tadi dan setiap satu lapisan dikukus lebih kurang dalam 5-6 minit.
  5. Gunakan api yang sederhana yeh dan lapisan tu jangan lah sampai tebal-tebal sangat nanti bahagian bawah akan menjadi keras pulak sebab dek terlalu lama duduk kat dalam kukusan tuh.
  6. Kemudian, sejukkan lapisan tu sebelum dipotong mengikut bentuk yang cucu-cucu suka.
  7. Dari segi warna tuh, cucu-cucu boleh jek kalo nak tukar kepada kaler yang lain.... tak kisah laa nak kaler ape sekali pun...!
Ok, selamat mencuba yek... Daaaa....


Malaysia Web Hosting

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The Obscura Cafe